Ciemne rumy są prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalne - co jednak z rumem białym? Jak smakuje? Czy można go pić solo? Jaki drink z białym rumem wybrać?
Czytaj dalej, a znajdziesz odpowiedzi na te pytania.
Biały rum - charakterystyka
Biały rum to alkohol o jasnej, przezroczystej barwie i łagodnym smaku. Niektóre jego warianty mogą posiadać odrobinę barwnika i wpadać np. w barwę słomkową, ale w większości przypadków mówiąc o białym rumie, jest to rum bezbarwny i przezroczysty.
Co ważne, wiek rumu w żaden sposób nie wpływa na jego barwę, a łączenie tych dwóch atrybutów jest błędem. Starzony, ciemny rum można przefiltrować i uzyskać trunek o białej barwie, a jasny rum można zabarwić - najczęściej karmelem.
Jasny, biały rum możesz bez obaw pić solo, choć z zasady wypada on najlepiej jako składnik koktajli. Zaopatrz się w butelkę tego trunku, a bez problemu przygotujesz takie drinki jak mojito, daiquiri czy pina colada.
Biały rum - jaki wybrać?
Jeśli chodzi o popularne marki białego rumu, wśród światowych bestsellerów zawsze pojawia się Bacardi. Jego umiarkowana cena i świetny smak sprawiają, że sprawdzi się nie tylko w restauracji czy innym lokalu, ale też w domowym barku. Jeśli szukasz dobrego białego rumu na początek - Bacardi to świetny wybór.
To jednak dopiero wierzchołek góry lodowej jeśli chodzi o warte uwagi, białe rumy. Gdy już znasz i cenisz smak białego rumu, możesz sięgnąć po inne, nieco droższe butelki - chociażby Rum Angostura Reserva 3YO czy jamajski Rum-Bar Overproof.
Jednak dla prawdziwych koneserów rumu gorąco polecamy białe rumy agricole. Produkowane są nie z melasy, a trzciny cukrowej i najczęściej powstają na terenach kolonii francuskich. Producenci rumów agricole korzystają wyłącznie z lokalnych, świetnych jakościowo produktów, co wpływa też na doskonały smak tych rumów.
Źródło;